torsdag 20 februari 2014

Vad du får säga i det här landet

"Men det får man väl inte säga i det här jävla landet." har blivit en parodi på sig själv. Genom att lägga till det efter ett uttalande kan du få till en ton som visar precis vart du står i frågan. Jag tycker att det är väldigt roligt. Jag hoppas att våra nya riksdagskandidater Kristet Värdeparti snart kommer att försöka använda sig av det.

Men det är fortfarande ett faktum att många använder sig av dylika uttryck för att på något sätt rättfärdiga att de säger opassande saker. De hävdar väldigt ofta att de har blivit censurerade eller tystade för att inte alla tidningar och tv-kanaler uttrycker deras åsikter om hur människor borde leva sina liv.
Dessa människor har påfallande ofta en åsikt om hur andra människor har valt att leva sina liv, oftast är detta val som inte påverkar någon annan nämnvärt men som har en historia av att ha varit kontroversiella.
Dessa val kan inkludera vart en människa har valt att flytta, vilka de vill gifta sig med, hur de vill reproducera sig, vad de tror på, hur de ser ut eller hur deras historia påverkar dem. Väldigt ofta kan objektet för den "censurerade" människans åsikter inte välja dessa saker själva. Tro, sexualitet och historia är någonting en människa föds med.

I Sverige idag har vi direkta lagar om vad en människa får säga offentligt (tryck och inspelning avsett för allmänheten, kapitel 5 §3) och inte. Du får till exempel inte förtala någon, uppvigla till brott, uppmuntra till störtande av makten eller hetsa mot folkgrupp för att nämna några saker.
Det finns också indirekta förhållningsregler som är ett väldigt löst uttryck och som kan tolkas och ändras helt beroende på vilken social situation du befinner dig i.
Du får ha precis vilka åsikter du vill, det finns ingenting som hindrar dig. Men du får eller bör inte alltid ge uttryck för dina åsikter. Om du gör det får du räkna med att människor blir arga, ledsna, kränkta eller tycker samma sak om dig.
Du kanske tycker att det är äckligt med människor inte tillhör heteronormen. Men det betyder inte att du behöver säga det till dem eller till någon annan. Men det är oftast inte det du menar. När du säger att "Bögar är så jävla äckliga, de borde hålla sig borta normalt folk, men det får man väl inte säga i det här jävla landet." och möts av människor som säger samma sak om dig så har du inte blivit tystad - du har blivit bemött. Så vad du egentligen vill är att kunna säga dina åsikter helt utan att någon bemöter dig med argument.
Då vill jag bara säga, grattis. Du är precis som alla andra.
Vem vill inte kunna säga sin åsikt utan att ständigt bli motargumenterad med mer eller mindre vettiga motargument?
Tyvärr är det inte argument nog för att säga att du har blivit tystad eller censurerad. Får du inte utlopp för dina åsikter? Gör som alla andra och starta en blogg, moderera kommentarsfältet som om du vore Lord Voldemort men tänk på att bara för att du har yttrandefrihet betyder inte det att en privat utgivare vill stå för dina åsikter.Tillägg
Om ni anser att jag har glömt bort något eller tolkat lagen fel så skriv och länka i kommentarsfältet. Att läsa och tolka lagen hade vi tyvärr inte tid med på mina SO-lektioner eftersom vi hade fullt upp med att memorera alla ministrar och deras poster samt att titta på VHS-band om industri i Sverige. Det var tydligen viktigare.            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar