torsdag 20 mars 2014

Lolita

Jag bestämde mig för att läsa om Lolita av Vladimir Nabokov eftersom jag ville veta om den var så melankoliskt tråkig som jag minns den. Det var den inte, istället var den väldigt intressant eftersom jag nu kan läsa den ur ett feministiskt perspektiv. 
När jag läste den förra gången tyckte jag att den var fruktansvärt tråkig men till mitt försvar måste sägas att jag endast var 16 och alldeles för upptagen av mig själv. Jag läste den för att jag, i likhet med andra ungdomar i den åldern, hade en outtröttligt intresse för allting som var perverst och förbjudet eller bara bortom min erfarenhet. Jag var kanske 13 när jag upptäckte mormors gamla Allers/Allas/Året Runt med texter om vansinniga förhållanden och gamla brott. Suddiga bilder från 80 och 90-talet med svart bakgrund och texter om hur ett par hade slagit ihjäl sin granne med 66 hammarslag eller hur en tjej hade blivit våldtagen av hela den manliga delen av sin släkt och sedan utstött av byn. Med ögon som tefat läste jag texterna och fascinerades över hur ond världen kunde vara. 

Under tiden som jag läste Lolita kom även den här nyheten upp i mitt tumblrflöde. Förhoppningsvis är det här bara en ironisk situation där Bradley Cooper försöker göra något form av life-imitates-art-ställningstagande för det finns inte en chans att han och Suki Waterhouse vet precis hur det här ser ut. Eller så är de helt enkelt två av de människor som läser Lolita som om det vore en romantisk bok. Något att sträva efter. 
Det kanske var naivt av mig att tro att det inte fanns människor som såg det som Humbert och Dolores har som ett romantiskt förhållande. Men jag trodde att det inte fanns någon som undgick att förstå varför boken förbjöds under en tid och varför den var så kontroversiell. Det Humbert gjorde mot Dolores var förbjudet redan när boken skrevs. Dolores är alltså 12 när hon och Humbert träffas första gången. Han våldtar henne, senare i boken (ja det är våltäkt oavsett hur mycket Humbert anser att hon tog initiativ till sex första gången, han är vuxen och hon är minderårig och kan därmed inte ge samtycke) jag är inte säker på exakt hur gammal hon är då men ungefär 13 år i alla fall. 
Humberts kärlek till Dolores är extremt obehaglig på exakt samma sätt som i Fifty Shades av Grey och Twilight. Tre män som vill ha absolut kontroll över sina "partners" (Bella är den enda av de tre kvinnliga karaktärerna som uppvisar samtycke till sex) och vill behandla dem som barn oavsett om de är det eller inte.
Humbert hotar, manipulerar och ljuger för Dolores för att ha henne i ständig kontroll, han dyrkar henne på ett maniskt sätt och intalar sig samtidigt att han har rätt att våldta henne eftersom han är sexuellt attraherad till henne. 

I början av boken visar Humbert upp en imponerande närstudie i patriarkalt beteende när han bestämmer sig för att gifta sig. Han väljer en kvinna som är så lik en nymfett som möjligt men som samtidigt är laglig. Under deras bröllopsnatt tvingar han henne att ha på sig ett nattlinne för barn och mer eller mindre våldtar henne. Detta är visserligen beskrivet mycket flyktigt men när till och med Humbert påpekar att han verkade skrämma livet ur henne så misstänker jag att det inte fanns så mycket samtycke med i bilden. 
Deras förhållande förflyter sedan och Humbert verkar inte vara speciellt intresserad av sin fru alls utan gör bara för henne vad han anser vara minsta möjliga ansträngning utan att vara direkt otrevlig. När hon börjar gå ifrån nymfettutseendet straffar han henne för det på samma sätt som han systematiskt straffar alla kvinnor i boken vars utseende inte tillfredsställer hans sexuella lustar. När hon tillslut tröttnar på hans beteende och det ointresse han uppvisar i deras förhållande bestämmer hon sig för att skilja sig och gifta om sig. Detta gör honom vansinnig och det är endast för att de då befinner sig på en öppen gata som han inte slår henne sönder och samman. Han slår henne dock senare i taxin. 

Tillslut vill jag reda ut det här med alla beskrivningar av nymfetter. En nymfett är en flicka, ett barn, ca 11-13 år gammal. Hon ska vara smal, svagt solbränd, och väldigt vacker. Hon ska helst ha långt hår, men inget hår under armarna eller mellan benen. Hon får inte visa upp några tecken på könsmogenhet förutom sexlust och ska inte heller bära smink. Den beskrivningen som Dolores får i boken är extremt präglat av den manliga blicken, det finns ingenting på henne som inte är till för hans njutning eller som han inte kan sexualisera. När hon är sjuk, elak, motvillig, ledsen eller glad sexualiseras hon. När hon uppvisar självständighet straffas hon för även om Humbert vet att det han gör är fel så slår hans sexuella lustar ut alla anledningar till rationellt tänkande. 

Den flicka som beskrivs i Lolita hade kunnat vara en kvinna som beskrivs i vårt samhälle idag. Förutom att Humbert skriver att Dolores är 12 år. Detta tolvåriga ideal som sätts på kvinnor i dagens samhälle, smal, fräscht solbränd, lång, naturligt röd mun, inget hår förutom på huvudet, slät hy, obeskrivligt snygg utan något smink och med en skolflickas oskyldiga utstrålning. Det spelar ingen roll att män kanske inte anser att de sätter sådana krav på kvinnor idag men det är vad vi ser överallt. I alla tidningar, all reklam, på tv, i film, i skyltfönster och i en majoritet av all porr. I våra tidningar och i era tidningar finns den här kvinnan representerad och satt som ett ideal som alla kvinnor bör sträva efter. 

Det som sker i Lolita är inget kontroversiellt, om du bortser från den uttalade åldersaspekten. Väldigt många vill idag ligga med Lolita, de vill bara inte veta hur gammal hon är. 

1 kommentar:

 1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

  1) Love Spells
  2) förlorad kärlek Spells
  3) skilsmässa Spells
  4) Förbindelse Spells
  5) Bindande Spell.
  6) Breakup Spells
  7) Bannlys en tidigare älskare
  8.) Du vill främjas på kontoret / Lottery spell
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
  genom drogunduspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera