torsdag 6 mars 2014

Det är fult att ljuga

Metro skriver om en tjej som hittade på att hon hade blivit våldtagen för att hon ville ha uppmärksamhet från sina föräldrar. Hej Blekk skriver om hur det spär på människors övertygelse om hur alla tjejer egentligen bara hittar på att de har blivit våldtagna för att hämnas. Hennes kommentarsfält exploderar med människor som är fullständigt övertygade om att bli falsk anklagad för våldtäkt är det värsta du någonsin kan råka ut för.

"Hur fan kan du säga att det är värre? Hade hellre blivit våldtagen 10 ggr om av div äckliga gubbar från plattan än allt det här. Det kommer aldrig ta slut..."

"Du är den mest patetiska feministen jag någonsin stött på. Att anklaga någon falskt för våldtäckt är väl för fan lika hemskt, men du kanske inte bryr dig eftersom det är en man/kille som för skit i onödan nu?"

Vill ni läsa mer så gå in på sidan och läs själva.
Någon argumenterar om rättssäkerhet och hur svårt det är att känna sig trygg i dagens samhälle, ett argument som oftast hörs när det ska debatteras samtyckeslag. Hur svårt det skulle bli för människor som vill ligga först och fråga sedan. Hur osexigt och jobbigt det är att vara säker på att människan du ska ha sex med verkligen vill.
Detta tycker jag sätter fingret på en väldigt tydlig punkt i hela den här debatten. Väldigt många gånger ser jag nämligen människor som försvarar den anklagade förövaren med hur offret gjorde fel eller hur den anklagade inte hade kunnat veta att offret inte ville. Gång på gång kommer det rapporter om hur anklagade har friats för att de "tog fel hål" eller de "trodde att det var en del av det outtalade sexuella spelet". Många av de som anklagas tror helt enkelt inte att de har gjort något fel.
Därför är det också helt rimligt att så många pratar om falskanmälningar. De tror helt enkelt inte att de har gjort något fel. De kan inte skilja på övergrepp och på samtyckande sex.
Ibland är linjen suddig och svår att tyda. Just därför behöver vi en samtyckeslag som innebär att det alltid är ett nej tills den andra parten har sagt ja.
Detta innebär inte att ni måste skriva på några kontrakt eller att ni måste säga "Ja, jag vill ha sex med dig" men om du eller den andra parten gör något som uppfattas som ett nej så är det ett nej. Det kan vara allt från att somna till att knuffa undan dig eller bara säga "Sluta tjata för i helvete".
Känner du ändå att du har svårt att tyda kroppsspråk eller andra verbala och fysiska signaler? Fråga först, bara säg rent ut "Vill du ha sex med mig?" och invänta svar. Får du inget svar så är det ett nej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar