torsdag 20 juni 2013

Cellklumpar

Expressen är ute på något slags idiotmaraton. Först kom Birros krönika om abort och sedan kom Hagens krönika om Nigella. Jag tänker strunta i den senare och bara skriva om Birro just nu. För mig egen skull ska jag bryta ner hans krönika för att kunna se den ur ett tydligare perspektiv. Jag kommer inte att citera hela krönikan, om ni vill läsa den är namnet ovan en länk.

"Är allt liv heligt, alltid?"
Vad betyder helig för dig Marcus? För enligt nationalencyklopedin betyder det något som tillhör den gudomliga sfären. Så jag tänker svara nej på den frågan.

"Eller har vi kommit så långt i vår frigjordhet att vi iskallt räknar med att mänskligheten som sådan kan vara med och avgöra när livet startar och när det slutar?"
Är du vegetarian eller vegan? Jag hittar ingenting i din biografi om att du skulle vara det, så uppenbarligen anser du att du kan vara med och avgöra när liv avslutas? Dessutom så har du säkert haft sex ett par gånger i ditt liv eftersom du har blivit pappa, så du anser dig tydligen kunna avgöra när liv ska påbörjas också. Så ja på den frågan.

"Jag tror att vi kan komma överens om att alla människor är lika mycket värda. En människa äger ett okränkbart värde oavsett hur hon ser ut, vad hon gör, vad hon heter eller vad hon bor."
När blev alla människor en HON? Är det bara individer som identifierar sig med det kvinnliga könsorganet som är en människa? Om mitt värde är okränkbart oavsett vad jag gör, kan inte jag få göra en abort ifred då utan att du ska anse dig ha rätten att kränka mitt värde?
Varför kan vi komma överens om att allt liv är lika mycket värt? Jag tycker inte det, så nej det kan vi inte.

"Ett barn har ett slående hjärta efter 4 veckor. Efter 8 veckor är kroppen då gott som helt färdig. Alla organ finns där men är inte färdigutvecklade."
Fram till vecka 9 kallas den mänskliga avkomman för ett embryo, inte ett barn. Vecka 8 är embryot 1,6 cm lång och har inte några som helst förutsättningar att klara sig självt. Ingenting i kroppen är "så gott som helt färdigt" efter 8 veckor. Läs på lite.

"Men om det aborteras uppstår plötsligt helt nya kriterier. Nu är det inget barn längre. Nu är det ett embryo eller ett livmoderinnehåll. Nu är det en cellklump som ska avlägsnas."
Det är inget barn, det blir ett barn när det föds tills dess är det först ett embryo och sedan ett foster. Det är också ett livmoderinnehåll eftersom det delvis utgör innehållet i livmodern, den delen har inte förändrats. Det är också en cellklump, men jag har en överraskning åt dig - du är också en cellklump. Jag är en cellklump och alla andra människor här på jorden är också cellklumpar. Vi kan vara människor och cellklumpar samtidigt, det ena utesluter inte det andra.

"Jag förstår att orden och benämningarna finns till för att hålla en generös abortlagstiftning under armarna men är det inte så att vi alla ljuger när vi börjar dribbla med sanningen om ett barn som aborteras inte är ett barn medan ett som förds är det?"
Du är den som säger att ett embryo är ett barn, ingen annan.

"Och vad säger det i så fall om vår stolta uppfattning om oss själva när vi hävdar att allt liv är lika mycket värt, att alla människor äger samma okränkbara värde?"
Återigen så är det du som säger det, ingen annan. Alla kanske inte tycker att allt liv är exakt lika mycket värt hela tiden. Jag tycker t.ex. att mitt liv är mer värt än ett 1,6 cm långt embryo som lever i min livmoder. Jag tror inte att vi har någon form av okränkbart värde, vi har rättigheter och skyldigheter men ingenting är "okränkbart". Du måste sluta ta dina egna åsikter som allmän fakta.

"Och tar man detta vidare några steg infinner sig nästa bisarra frågeställning. När dör man?"
Enligt nationalencyklopedin är du död när din kropp inte klarar av fysisk eller psykisk aktivitet i någon som helst bemärkelse. Vill du definiera dig som levande efter det så får du gärna göra det men du kan nog inte räkna med att någon kommer att behandla dig som det.

"Den kärlek som drabbade mig bara vid beskedet att vi var gravida var omvälvande och svårbegriplig. Jag blev pappa där och då och det var en mycket stark och omvälvande upplevelse."
Du måste sluta ta din egen åsikt och dina egna känslor och sätta dem som en standard för hela världens befolkning. Bara för att DU kände någon vid ett speciellt tillfälle betyder inte det att alla andra känner så vid liknande tillfällen. Jag vill också påpeka att även om du anser att NI är gravida så kommer du, rent fysiskt, aldrig vara gravid. Särskilt inte så länge du definierar ett foster som "livmoderinnehåll". För du har ingen livmoder. Därför kommer du heller aldrig behöva göra en abort, oavsett om du vill eller inte. Kvinnor däremot kommer att tvingas ta sådana beslut för att väldigt många män anser sig ha rätten att ha sex med dem mot deras vilja. Sedan kommer män som du att anse att de kan bestämma vad kvinnor ska göra med sina egna kroppar.

"Allt liv är heligt. 
Vi måste lyssna på varandra i det här samtalet."
Du har fortfarande inte definierat vad heligt är, men om jag än en gång utgår från nationalencyklopedin så är det något som tillhör den gudomliga sfären. I så fall är mitt liv inte heligt.
Genom att säga att mitt liv är heligt trots att jag inte anser det så visar du redan där att du inte vill lyssna på mig i det här "samtalet". Genom att säga att jag inte får bestämma över vad som finns i min kropp visar du att du inte vill lyssna på mig i det här "samtalet". Genom att ständigt hävda att ett embryo och ett foster är ett barn visar du att du inte vill lyssna på någon vetenskaplig grund i det här "samtalet".

Men för all del, vill du basera alla dina beslut på en kristen grund/känslor eller naiva drömmar om en högre makt som du också kallar det så varsågod, jag kommer inte att försöka stoppa dig.
2 kommentarer:

  1. Herregud vad bra du är! Jag ska börja följa din blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Du gjorde precis min dag ^_^

      Radera