måndag 14 oktober 2013

Värderingar


Marcus Birro har varit i farten igen med en ny krönika “Porren är ett sorts missbruk”. Jag blev naturligtvis nyfiken.

“Ingen pratar om värderingar längre.”
Du går ut starkt ser jag. En snabb sökning på Nationalencyklopedin visar att värderingar betyder “personlig uppfattning om det abstrakta värdet av något”. Jag skulle säga att människor i väldigt stor utsträckning pratar om sina egna uppfattningar av saker och ting. Du gör det också och jag gissar att vad du med detta uttalande egentligen menar är att ingen pratar om de värderingar som du hyser mot saker.

“Vilken dammig stenöken svensk politik blivit blev extremt tydligt under den sterila partiledardebatten i SVT i helgen. Inte en enda partiledare tog chansen och berättade vilka drömmar de planterar i sina barn, vilka visioner och ideal som är värda att slåss för.”
Jag håller visserligen med om att svensk politik är på någon sorts bottennivå just nu men varför skulle politiker gå ut och prata om att de trycker ner sina egna politiska värderingar i halsen på sina barn? Är det inte bättre att säga att barnet, trots sina politiskt färgade föräldrar, får bilda sina egna åsikter och växa upp som en individ?

“Vi är så dåliga på att se sammanhang i Sverige. Att vi lever i ett sexualiserat samhälle kan nog de flesta hålla med om. Fast egentligen är det väl rimligare att skriva att vi lever i ett förljuget sexualiserat samhälle. Porren finns bara ett fingerknäpp bort.”
Jag antar att du menar att vi lever i ett sexualiserat samhälle för att de flesta idag har tillgång till internet och på internet finns porr. Porr i sin tur är ofta en ganska förljugen/ytlig version av sexuella relationer. Men porr är inte hela vårt samhälle, jag skulle till och med drista mig till att säga att porr är en ganska liten del av vårt samhälle om vi bara vill. Sex däremot är en större del av vårt samhälle eftersom vi oftast använder sex i reproduktionssyfte och för att visa kärlek.

“Den sortens drift som porr svarar mot kan inte mättas. Porr är ett sorts missbruk.”
Den sortens drift som mat svarar mot kan inte mättas. Mat är ett sorts missbruk.
Den sortens drift som sömn svarar mot kan inte mättas. Sömn är ett sorts missbruk.
Den sortens drift sexuell stimulans svarar mot kan inte mättas. Sex är ett sorts missbruk.

“På något sätt har det sexualiserade samhället och frigjordhet blivit synonymt med vidsynthet och öppenhet.”
Att vara frigjord betyder att sakna respekt för konventionella (traditionella) normer, oftast inom sexualitet. Saker som har varit tradition inom sexualitet tidigare är att till exempel inte alls tala om sex, att sprida lögner om hur någon kan smittas av aids, att förneka och/eller hata alla andra sexualiteter som inte är heterosexualitet, att anse att människor inte har rätt att definiera sin egen könstillhörighet etc. Att kämpa mot dessa traditionella värderingar är ett steg mot ett jämlikare och öppnare samhälle där alla känner sig välkomna. Är detta gamla goda traditioner som du vill hålla kvar vid?

“Att ingen orkar tända en enda fackla MOT denna totala fixering vid sex. Bör inte skolan lära ut mänskliga relationer mer än kroppsliga prestationer.”
1. GÖR DET DÅ! Gör någonting själv, tänd en fackla, starta ett upprop. Men uppenbarligen klarar du inte ens av att se din egen krönika som en fackla så varför skulle jag hoppas på att du skulle kunna göra någonting själv.
2. Sex är mänskliga relationer och kroppsliga prestationer. Att fråga dig vad för sorts mänskliga relationer du anser att vi bör lära ut är uppenbarligen värdelöst.

“I en lägenhet i en förort till Stockholm har flera unga män sex med en ovillig ung flicka (enligt vissa rättsliga instanser, enligt andra inte) och det finns unga män i vårt land som inte ser flickor som människor.
De är uppfödda på porr och själlöshet. De står fria från alla andra värderingar.”
Har det kommit ett uttalande från dessa människor som jag inte har hört talas om? Har de gått ut och sagt att de har konsumerat så mycket porr att en dementor framkallades och sög ut deras själ? Varför har jag missat det här? Hur kan de dessutom leva utan några andra åsikter än att flickor inte är människor? Inga andra åsikter alls…? Går det?
Människor våldtog faktiskt innan internetporrens existens. Det var till och med vanligare då att se ner på flickor och kvinnor än vad det är idag.

“Ett sådant lans, medborgare, behöver MER och FLER värderingar.”
VI HAR VÄRDERINGAR OCH ÅSIKTER! Alla har det och om du menar att vi behöver fler människor med åsikter som dina (traditionella åsikter) så avböjer jag vänligt men bestämt. Anledningen till att antalet våldtäktsanmälningar ökar är inte att det sker fler våldtäkter i dagens samhälle, det är för att fler vågar anmäla. Det var inte ett dugg bättre på den tiden då människor hyste traditionella värderingar. Men det kanske var det för dig, för du slapp se och höra det.

“Jag tycker att det är oanständigt och extremt ovärdigt att vi så solkat ner sexualiteten, gjort den till en vara bland alla andra, gjort den till en teknik och taktik, när den kan vara en ynnest, en glädje och en gemensam innerlighet mellan människor.”
Varför anser du att du har rätt att tolka och definiera andra människors sexualitet? Vad menar du dessutom med sexualitet? Menar du deras sexuella läggning, deras sexuella drifter eller “beteenden som är förknippade med könlig fortplantning” (nationalencyklopendin). Du kan inte bara slänga ur dig en massa saker som låter bra när du knappt vet vad du säger. Du kanske vet vad du säger eller åtminstonde anser dig veta vad du säger men din oförmåga att precisera och på ett tydligt sätt uttrycka dina åsikter tyder på motsatsen.

Varje gång jag skriver en sådan här text (jag har några i mitt arkiv som väntar på att bli publicerade) känns det som om jag spelar ett metaspel. Jag vet att om Marcus själv läste dessa texter antagligen skulle bli arg och säga att jag lägger ord i munnen på honom och/eller förvrider hans ord. Men jag lovar att jag anstränger mig till det yttersta för att läsa de ord han skriver och förstå dem istället för att behöva konstant läsa mellan raderna och tolka in åsikter som egentligen inte finns där.

1 kommentar:

  1. Att "lägga orden i munnen" är klassiskt. Antingen för att folk älskar att göra det (häromdagen påstod någon att jag "i förlängningen" menade att han skulle skita i sin familj och sin utbildning eftersom de inte har något värde), eller också för att folk kräver att åhöraren skall tolka hens ord på det mest välvilliga och smickrande ljuset. Birro har en skyldighet att försöka skriva utan påståenden som att män som våldtar gör det pga porr, om han nu inte tror på det.

    SvaraRadera